Complementaire zorg bij bij dementie / alzheimer

Om de kwaliteit van leven van de patiënt in de palliatieve fase zoveel mogelijk te verlichten, kunnen een aantal zogeheten complementaire (of: aanvullende) zorgvormen worden ingezet. Steeds meer individuele zorgverleners en zorginstellingen zijn op zoek naar aanvullende methoden om patiënten te helpen zich beter te ontspannen en hun welbevinden te vergroten. Het gebruik van essentiele oliën met een therapeutische werking is een manier om dit welbevinden te vergroten.

Young Living oliën bij dementie / alzheimer

Rosemary essentiële olie,  rozemarijn

De olie heeft een fris kruidig zoet licht medicinale geur. Een verkwikkende olie dat kan helpen om de mentale alertheid te herstellen, want rozemarijn wordt geassocieerd met herinnering en wordt al eeuwenlang gebruikt om het geheugen te verbeteren. Deze olie wordt daarom ook veel gebruikt bij mensen die lijden aan dementie of alzheimer.

Frankincense (Wierook)
 Deze olie is stimulerend en opwekkend voor de geest. De olie zorgt voor een fijne emotionele balans en werkt kalmerend. De olie werkt op het immuunsysteem.

Lavender essentiële olie, lavendel

Deze olie heeft een frisse, zoete, bloemige, kruidige aroma dat zowel rustgevend en verfrissend is. Deze olie is de meest universele olie en staat bekend als “’werkt”, waar het nodig is. Als u twijfelt, gebruik dan deze olie. Het werkt geweldig om tot rust te komen voor het slapen gaan, maar het heeft ook balancerende eigenschappen waardoor het net zo goed werkt om uithoudingsvermogen en energie te stimuleren. Lavender heeft het vermogen om uit balans geraakte toestanden te herstellen, zowel lichamelijk als geestelijk, in de richting van een evenwichtstoestand waarin genezing kan plaatsvinden.

Stress Away essentiële olie, een blend

Het is een natuurlijke oplossing, gecreëerd om de stress te bestrijden. Deze mix is speciaal geformuleerd voor het verlichten van de dagelijkse stress en spanningen. Stress Away is het eerste product dat de unieke stress verlichtende combinatie van limoen en vanille essentiële oliën bevat. Het bevat ook copaiba en lavendel dat de mentale starheid verminderd en het evenwicht herstelt. Met krachtige plantaardige bestanddelen, zoals de cedrol gevonden in cederhout en de eugenol die van nature in vanille zit, kan Stress Away helpen voor ontspanning en het verminderen. Gebruik het voor elke vorm van stress, ook bijv. voor vermoeidheid, irritatie of slapeloosheid. Het verlaagt de stress hormonen in ons lichaam

Lemon essentiële olie, citroen.

Een stimulerende en verfrissende olie, in de diffuser zorgen een paar druppels al voor een frisse, schone atmosfeer. In combinatie met Peppermint een fijne mix om opgewekter en sneller wakker te worden.

Cedarwood essentiële olie, cederhout. Een krachtige essentiële olie met een warm, balsemachtig en houtachtige aroma. De geur van de olie werkt rustgevend, geeft aarding, versterkt gevoelens van warmte en innerlijke kracht met een verzachtende en zuiverende werking. Cederhout heeft de mogelijkheid om het gehele zenuwstelsel te ontspannen. De olie stimuleert de aanmaak van melatonine en kan helpen bij om beter te slapen. De belangrijkste chemische bestanddelen uit de olie zijn alfa-en bèta cedrenes, waardoor cederhout zijn karakteristieke geur van heeft, en cedrol. Cedrol is verantwoordelijk voor de kalmerende werking, dat bewezen is in een klinische proef in Japan.

Peppermint essentiële olie, pepermunt. De olie heeft een sterke, frisse mint geur met een verkoelende en verfrissende werking door de stof menthol.  Het kan de concentratie verhogen. In combinatie met Lemon een fijne mix om opgewekter en sneller wakker te worden. 

Orange essentiële olie, sinaasappel.
De olie heeft een verfrissende, zoete, citrus achtig aroma dat opwekkend werkt, terwijl het ook een kalmerende invloed heeft. Het brengt vrede en vreugde in de geest. Het wordt gezien als een geur die je stemming verbetert; om je een goed humeur te geven en te helpen bij depressieve klachten. De aangename geur geeft rust, levensvreugde, energie, gevoel van veiligheid en geborgenheid.

 

Gebruik van de olien:

Een diffuser in de gezamelijke ruimte. Er is uiteraard ook de mogelijkheid om meerdere diffusers te plaatsen of bij de patienten in de kamer zodat het specifieker voor de desbetreffende patient ingezet kan worden.
 De olie kan ook op het lichaam aangebracht worden, echter wordt daar in dit document niet op ingegaan omdat er dan toestemming en medewerking van familie van de patient benodigd is. Er zijn daar echter wel goede resultaten mee, dus dat kan wellicht naast de diffuser een volgende stap zijn. Wilt u hier meer informatie over dan kunnen wij hierbij uiteraard van voorzien.

Uiteraard zijn er nog veel meer verschillende olieën te gebruiken en is de keuze van bepaalde olie erg afhankelijk van de patient.
 De olieën die hierboven zijn beschreven zijn de veel gebruikte en gunstig geprijste olieën zodat er een mooie start gemaakt kan worden en er resultaten zichtbaar kunnen worden.
 Daarna kan er altijd nog een keuze worden gemaakt om andere olieën aan te schaffen die dieper op bepaalde problemen ingaan.


U kunt hierbij denken aan

●     Melissa (vermindert onrust, brengt ons in emotionele balans, krampstillend, ontspannend, kalmerend en een ontsteking proberen te verminderen);

●     Basilicum (Helpt bij geestelijke vermoeidheid. Het kan mentaal stimulerend zijn en kan iemand helpen helder te zijn in het hoofd. Slapeloosheid, emotionele balans en angst)

●     Ylang Ylang (Angst, emotionele balans,  huilen, kalmeren, stress, en vermoeidheid (mentaal). Bij het opbrengen kan het de bloeddruk verlagen en pijn reduceren.

●     Clarity (Een grotere mentale oplettendheid en emotioneel balancerend)

●     Brainpower (Brengt grotere mentale concentratie en aandacht tijdens de mentale activiteit en werk. Het is verheffend en energiek)

 

Voorbeelden van diffuser combinaties voor in de woonkamer:

* Orange en Lemon voor meer energie en positieve stemming

* Lemon en Peppermint om opgewekter en sneller wakker te worden

Lavendel en Cedarwood om onrust te verminderen