Essentiële oliën

Essentiële olie wordt ook wel aromatische, vluchtige of ethrische olie genoemd. De etherische oliën zijn vluchtige oliën gewonnen uit planten. Parfumoliën daarentegen worden chemisch samengesteld en zijn bedoeld om een geur na te bootsen. Parfumolie is goedkoper, maar is ook minder sterk.

Etherische oliën kunnen uit verschillende delen van een plant worden gewonnen, bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, of het hout (van stam, takken of wortels). Soms bevatten verschillende delen van een plant verschillende etherische oliën.

Ze kunnen helder, amberkleurig, geel, groen, en zelfs donker blauw zijn en variëren van zeer vloeibaar tot een bijna vaste consistentie. Elke essentiële olie is afkomstig uit bepaalde delen van de plant

  • Myrrh and Frankincense komen uit de boom hars
  • Lemon, Lime, Orange, Grapefruit and Bergamot komen uit de schil van de vrucht
  • Cinnamon (Kaneel) afkomstig uit de bast van de boom
  • Eucalyptus is afkomstig van de bladeren van de boom
  • Rose komt uit de bloemblaadjes
  • Pine komt uit de naalden en twijgen

Elke essentiële olie bevat  gemiddeld meer dan 100 geneeskrachtige componenten, maar er  worden elke dag meer ontdekt. Deze componenten veranderen zelfs ook onder dezelfde plantensoort.

Neem bijvoorbeeld lavendel. De lavendelplant in Frankrijk en een lavendelplant in je eigen tuin zullen vergelijkbaar zijn, maar kunnen verschillende eigenschappen hebben. Dit komt omdat de bodem, klimaat, hoogte en vele andere factoren anders zijn. Het produceren levert een andere olie op met zijn eigen unieke eigenschappen en bestanddelen. Zorg ervoor dat je essentiële oliën kiest die afkomstig zijn van gerenommeerde boerderijen zonder het gebruik van toegevoegde stoffen.

Het maken van een etherische olie kost veel werk en in sommige gevallen, tonnen van plantaardig materiaal om zelfs maar een kleine hoeveelheid essentiële olie te maken.

Bijvoorbeeld,

75 citroenen – 15cc lemon oil

27 square feet (2.5 vierkante meter) lavender planten 15cc lavenderoil

1 pound( 450gram) raw peppermint materiaal- 15 cc pp oil

30.000 rozen – 15cc rose